Sprinkhanenplagen teisteren Afrika

TELEGRAAF | Enorme zwermen woestijnsprinkhanen, soms van tientallen kilometers lang, bedreigen de voedselzekerheid in noordoost Afrika. Alleen al in Ethiopië hebben de insecten meer dan 2350 km2 aan gewassen kaalgevreten. De voedsel- en landbouworganisatie FAO heeft de internationale gemeenschap dringend gevraagd om hulp om de sprinkhanen te bestrijden en een humanitaire catastrofe te voorkomen.

Naast Ethiopië worden ook Kenia en Somalië getroffen. De Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit (IGAD) van de VN heeft laten weten dat één van de Keniaanse zwermen maar liefst 60 kilometer lang en 40 kilometer breed is.

De laatste keer dat het land met zulke grote sprinkhanenplagen te maken kreeg, was 75 jaar geleden.

Crisis

Directeur Qu Dongyu heeft laten weten dat deze en andere zwermen zich tussen nu en juni met 500 keer kunnen vermenigvuldigen wanneer de insecten niet beter worden bestreden. Daarnaast bestaat er een kans dat de crisis overslaat naar andere landen, zoals Oeganda en Zuid-Soedan. Woestijnsprinkhaan kunnen namelijk 150 kilometer per dag afleggen. „Dit kan de voedselzekerheid van de hele sub-regio bedreigen”, aldus Dongyu in een verklaring gisteren.